Er din tilstedeværelse på sosiale medier blitt en byrde?

Flere av oss tenker kanskje ikke over det, mens andre oppfatter sosiale medier som en slags trussel i jobb situasjonen eller i prosessen med å finne ny jobb. De mest aktive av oss ser nærmest på sin sosiale tilstedeværelse som en jobb. En trenger heller ikke være av den mest aktive sorten for å oppfatte sin digitale aktivitet som en slags byrde. Ikke skal det veldig mye til før din sosiale opptreden begynner å motarbeide deg, dine hensikter og planer heller.

Med alt vi vet i dag om rekrutterer (eller andre) sin bruk av sosiale medier for å finne informasjon om deg, er det ingen tvil om at din personlige merkevare kan stanse dine muligheter for drømmejobben. Faktisk kan den i verste grad hindre din profesjonelle fremgang eller stanse din karriere.  For mange er deres første møte med deg din profil på sosiale medier, din aktivitet og dine bidrag. Før de en gang har møtt deg har de googlet deg opp og ned og evaluert deg i bits og bytes. Enten du ønsker å lande den ideelle jobben, rekruttere gode kandidater, bygge partnerskap, eller åpne dørene til nye kunder, må du bygge en digital identitet og merkevare som er i tråd med virkeligheten. Samtidig må den være overbevisende og påvirke beslutningstakere i en positiv retning.

Hva kan du så gjøre? Det kan være en start og være bevist på at våre sosiale medie profiler ofte havner under en av følgende kategorier:

 

1. Sparsommelige

Dette vil si at du ikke har nok informasjon til å gi et godt nok inntrykk av hvem du virkelig er. Det kan også bety at du overhode ikke har noen sosial profil (og dermed «ikke eksisterer»), eller at du ikke tar sosiale medier på alvor og dermed ikke kan betegnes som en «profesjonell» innen denne kategorien.

Vår anbefaling er å ta noen standpunkt. Vil du i den ene enden være på sosiale medier i det hele tatt, eller er det bare noe du gjør fordi du føler at du bør? Er du i andre enden sparsommelig tilstedeværende overalt, burde du kanskje begrense tilstedeværelsen og heller fokusere på de medier du har tid og ønske om å være aktiv på? Det kan faktisk være bedre å ikke være tilstedeværende i det hele tatt, i stedet for å vise av en profil som gir inntrykk av inaktivitet og/eller av å være ufullstendige.

 

2. Unøyaktige

Profiler som er gått ut på dato, er misvisende eller uforenlig med hvem du er i den virkelige verden, vil kunne virke mot deg. Etter hvert vil de som ser på profilen din avdekke unøyaktigheter, og din personlige merkevare vil bli «flekket». Fra dine jobb titler til ditt verdensbilde, uoverensstemmelser mellom ulike sosiale medier er svært enkelt å avdekke. Du må sørge for å være konsekvent på tvers av plattformene.

Husk, det er viktig å være seg selv – ditt autentiske selv – når du deltar i sosiale medier. Innholdet du deler må også selvfølgelig være relevant og reelt.

 

3. Altomfattende

Denne kategorien refererer til dem som gir inntrykk av at sosiale medier er deres «fulltidsjobb». Alt som skjer i deres virkelige verden blir delt i den virtuelle verden (pluss litt til) – noe som kan resultere i slitsom «over-deling» og overeksponering. Denne typen overaktivitet kan gi inntrykk av at du er aktiv døgnet rundt og tyder på at du ikke har tid til andre produktive prosjekter. Legger du ut bilder av et hvert måltid du spiser, hvert sted du er og hver solnedgang du ser, faller du inn under denne kategorien! Vær også oppmerksom på at alle bilder, eller ytringer, ikke egner seg for allmenheten og kan være fryktelig vanskelig å få fjernet når skaden først er skjedd. Vi hører det ofte, men kan vel egentlig ikke nevnes for mye med tanke på hvor skadelig det kan være.

Her gjelder det å ta seg selv litt i nakken og bruke sunn fornuft. Er du, og det du deler, åpent for allmennheten, bør du alltid vurdere hvert eneste innlegg. Spør deg selv hver gang om dette er noe som egner seg for alle å se – deriblant arbeidsgiver eller rekrutterer – og om det fremstiller deg godt. Det er lett å glemme seg. Kanskje hører det best hjemme i en privat melding rettet kun mot dine venner?

 

4. Ubalansert

Målet med din generelle tilstedeværelse på sosiale medier bør være å bygge et «digitalt deg», som viser en god blanding av det autentiske deg – som privatperson og profesjonell. Folk bør altså få oppleve deg som person og se verdien av i ditt yrkesliv gjennom dine øyne. Den rette blandingen er viktig både for å skape forbindelser og bygge troverdighet! Vis ikke kun det du tror venner, bekjente, arbeidsgiver, rekrutter eller andre vil se. Dette kan straffe seg i lengden. I hvert fall hvis bildet du skaper er helt feil eller setter deg i en negativ kontekst.

 

Vær kritisk til det du deler, men ikke vær redd for å vise din personlighet fra det du mener er en «god vinkel». I en rekrutteringsprosess er det som krydder på maten for en som skal rekruttere!

 

Jan Erik Stuedal – Daglig Leder |Post Social

Facebook
Twitter
LinkedIn
Aktuelt

Jobber du med HR og rekruttering? Så feil kan du ha tatt!

Første halvdel av 2023 viser at arbeidsledigheten er lav og at antall ledige stillinger har økt. Også i forhold til rekordmånedene i starten av 2022. …

Aktuelt

Olav Thon Gruppen velger Post Social

  Det er med glede vi kan informere om at Olav Thon Gruppen har valgt Post Social som leverandør for alle sine selskaper. Avtalen innebærer …

Statistikk

Statistikk – sosiale medier – q2 2022

Se oppdatert statistikk for hvert enkelt sosiale media i Norge – Q2 2022