Sosiale Medier – bor DU på en øde øy?

 

Det er en enorm forskjell på å være sosial på sosiale medier og det å bare være tilstedeværende. Her vil jeg ta for meg saken litt i perspektiv som rekrutterer eller arbeidssøkende.  Markedsførere og utviklere pleier å illustrere publisering av hjemmesider, uten særlig markedsføring og søkemotoroptimalisering, som en øde øy uten kommunikasjon med fastland. Det samme prinsippet gjelder deg selv på sosiale medier. Mange har skapt sin øy og stort sett sitter og venter. Kanskje får du da besøk av venner å kjente (som vet hvor du er), eller noen turister dropper tilfeldig vis innom en gang i blant. Problemet er at dette som oftest ikke resulterer i stort annet enn hyggelige møter og samtaler i ny og ne. Du får også lite informasjon om hva som faktisk skjer ute i verden og det av ting som kan være av stor interesse for deg. Det å bygge nettverk betyr å måtte by på seg selv, planlegge og legge ned litt vellinvestert manuelt arbeid. For å bygge broer trenger en verktøy og materiale.  Sosiale medier er i seg selv et hovedverktøy, men har også underverktøy, og du må lære deg hvordan verktøyene fungerer, samt hvilke å bruke for ditt behov. For et optimalt resultat trenger du kanskje engasjere noen entreprenører, inngå noen avtaler for samband, investere i skilt som viser vei, og noen transportmidler som gjør deg tilgjengelig for leverandører og kunder.

Er du arbeidssøkende eller rekrutterer, er samme nødvendigheter til stede. Du må nå ut over din kjente omgangskrets, stimulere til interesse og gjerne få kontakter til å jobbe litt for deg.Hvordan bruker du så disse verktøyene effektivt? Vel, det er utrolig mange gode tips å søke seg frem til på nettet. Mange spesialiserer seg også på dette området. Jeg vil nå dele mine grovt skisserte råd, basert på mine erfaringer. Jeg kommer nok muligens ikke med revolusjonerende nyheter for mange, men for deg som har en øde øy, så er dette etter min mening noen av de viktigste rådene. LinkedIn er kanskje spesielt i tankene her, men mye passer også for andre medier.

  • Ikke «strev» uten mål og mening for å få flest mulig «bekjentskaper». Dette kan virke mot sin hensikt og meningsløst. Vær målrettet i dine invitasjoner, og fortell hvorfor du vil knytte de til deg – hvis du da ikke har et forhold fra før. Personlig verdsetter jeg et mindre nettverk av kvalitet, fremfor et større kaotisk ett. Sender du invitasjoner i «hytt og pine» vil du også være sårbar for personer du egentlig verken trenger eller ønsker i ditt nettverk.
  • Invester tid i å søke opp nye personer både før og etter møter. Dette gir deg verdigfull informasjon og du vil kunne finne fellesnevnere. Sistnevnte er veldig effektivt for å bryte isen i førstegangsmøter. Se etter om dere har felles kjente, arbeidshistorie, interesser eller lignende. Har du planlagte møter, knytt til deg alle av interesse etter møtet, ikke før, da det kan virke masete. Jeg har ennå ikke opplevd noen som har avvist min invitasjon med en slik fremgangsmåte. Gjør det til en vane.
  • Er du kandidat, eller rekrutterer, og føler du har kommet godt overens med noen etter møte, knytt deg til personen selv om dere nødvendigvis ikke har mer å prate om på kort sikt. På lengre sikt er det store muligheter for at du ikke vil angre på det.
  • Hvis du er jobbsøker, tenk over at ca 75 % av alle stillinger aldri blir utlyst! Har du et nettverk med relevans og kvalitet, vil du bedre dine sjanser. Du vil kunne få tilgang til informasjon du ellers ikke ville fått, og du vil kunne havne på radaren til de som ser for seg fremtidige behov først. Tilby deg også å gjøre personer i ditt nettverk tjenester, det kan betale seg tilbake og du får vist deg frem. Sosiale medier er også et utmerket startsted for å få i gang jungeltelegrafen. Aktive toppreferanser, er personer som prater om deg eller din bedrift i positiv forstand uten å en gang ha blitt oppfordret til det, og disse vil du ha flest mulig av.
  • Uansett om du er kandidat eller rekrutterer, presenter deg selv som ærlig, jordnær og troverdig. Det kommer absolutt ingenting godt ut av å overselge deg selv eller bedriften du jobber for. Vær sparsom med bruk av gradsadverb som i svært attraktiv, veldig god lønn, og lignende. Tolkning av dette er subjektivt, og du legger grobunn for skuffelser. Husk også at å sette fingeren på ting en kan bli bedre til, eller erkjenne det som kanskje ikke er perfekt, i de aller fleste tilfeller får det alt annet du presenterer til å virke mer troverdig. Du bygger tillitt.
  • Hold øya de ren og pen. Ingen som vil besøke deg igjen hvis det er bare rot. Dette betyr at du må legge litt tid ned i hvordan du presenterer deg og holder informasjonen oppdatert.
  • Personlig jobber jeg for det meste med «four eyes principle». Det vil si alt jeg skriver av større viktighet, og som potensielt vil kunne sees av flere enn en person, får jeg også andre til å lese gjennom før jeg publiserer. Gjerne de som sitter med kompetanse relatert til det jeg skriver om, slik at jeg også får andres synspunkt rundt mine meninger og innhold. Det kan være venner, bekjente, kolleger eller rådgivere.
  • Er du aktiv på sosiale medier, så vil du også kunne dukke opp oftere når noen googler deg. Du markedsfører altså deg selv. Da kan du stimulere folk til å ville begynne bygge broer til deg og ikke bare omvendt. Når det er sakt, vær forsiktig! Dette kan slå andre veien også. Spesielt hvis du markedsfører deg selv ofte i negative sammenhenger, eller det andre kan oppfatte som negative sammenhenger. Spesielt hvis du er på jobbjakt. Ha alltid i tankene hvordan du ordlegger deg, og hvor. Google deg selv i ny og ne, slik at du kan følge med på hvordan du blir fremstilt.
  • Som rekrutterer/bedrift gjelder det samme. Følg nøye med hvordan din bedrift fremstår. Opptrer du på vegne av bedriften, vær profesjonell i møte med alle typer tilbakemeldinger. Nesten alle vil møte misfornøyde kunder i en eller annen grad, som ikke trives på din øy. På sosiale medier blir du gjerne heller målt på hvordan du responderer og håndterer kritikk, enn i forbindelse med at du har fått kritikk i seg selv.

Skal en oppsummere noe her, så vil jeg si; ta godt vare på øya de. Beskytt den, invester i den og være gjestfri. Ta initiativ selv, bygg broer, inviter personer som vil kunne tilføre den noe og som vil kunne hjelpe deg å komme i kontakt med flere nyttige kontakter. Gjøre den og deg selv attraktiv uten å overdrive.

Har du flere gode råd? Del de gjerne!

 

Lykke til!

Jan Erik Stuedal – Daglig Leder | Post Social

Facebook
Twitter
LinkedIn
Aktuelt

Jobber du med HR og rekruttering? Så feil kan du ha tatt!

Første halvdel av 2023 viser at arbeidsledigheten er lav og at antall ledige stillinger har økt. Også i forhold til rekordmånedene i starten av 2022. …

Aktuelt

Olav Thon Gruppen velger Post Social

  Det er med glede vi kan informere om at Olav Thon Gruppen har valgt Post Social som leverandør for alle sine selskaper. Avtalen innebærer …

Statistikk

Statistikk – sosiale medier – q2 2022

Se oppdatert statistikk for hvert enkelt sosiale media i Norge – Q2 2022